Tótfalusi Alexa blogja

Tótfalusi Alexa blogja

Mindenkinek való a reggeli zabkása fogyasztása?

2019. április 25. - Traineralexa

MINDENKINEK VALÓ A REGGELI ZABKÁSA FOGYASZTÁSA?
[ Olvasási idő 2-3 p ]

Sokan panaszkodnak, hogy a reggelire fogyasztott zabkásától nem laknak jól és hamar megéheznek, sóvárognak utána vagy farkaséhesek lesznek.

Ennek az oka több tényezőtől függ, de ezen lehet segíteni ,ha 1-2 trükköt alkalmazunk, és megfelelő tudással rendelkezünk.

1. MENNYISÉG!
Egyéni preferenciák szülik, hogy kinek mennyi az az x gramm, ami elegendő. Ide tartozik az alany magassága, súlya, anyagcseretípusa, napi fizikai aktivitása stb. Pl.: Átlagosan egy 60-65 kg-os nőnek kb. 45-50g szárazon mért zabmennyiség a megfelelő.

2. JÓ ZSÍRFORRÁS HIÁNYA!
Nem adunk hozzá semmilyen olajos magot, ami lassítaná a zabunk szénhidrát felszívódását. A legjobb választás, ha szigorúan oda akarunk figyelni a napi zsírbevitelünkre, akkor őrölt lenmagot vagy chia magot használjunk.

3. MELYIK MÉRETET VÁLASSZUK?
A nagyobb szemű zab választással jobban járunk, hiszen a méretéből kifolyólag hosszabb ideig kell a gyomrunknak emésztenie/ dolgoznia az adott étel lebontásával. Arról nem beszélve, hogy minél jobban roncsolódik az adott étel szerkezete, annál inkább emelheti meg a vércukorszintünket, de nekünk elsősorban most az a fontos, hogy hosszú ideig jól lakottnak érezzük magunkat.

4. PLUSZ ROSTDUSÍTÁS
Az élelmi rostok növelik a teltségérzetünket. Bátran dúsíthatjuk a zabunkat kalóriaszegény "natúrabb" zöldségekkel, mint Pl: cukkini, karfiol vagy répa. Ebben az a jó, hogy kalóriában nem jelent pluszt, de mégis a vízoldékony rostok miatt hamarabb és hosszabb ideig eltelítődünk.

5. KÉSŐN REGGELIZEL?
Ne várd meg, hogy felkelés után 2-3 óra múlva reggelizz!
A korai órákban még magas az inzulinérzékenységünk, emiatt igyekezz minél hamarabb elfogyasztani a reggelidet.
Minél tovább húzod, annál jobban "kiéhezteted" magad és a megszokott normális mennyiségtől eltérően még több ételre lesz szükséged.
Ez az "egész nap nem ettem semmit, de este feltépem a hűtőt és mindent megeszek, amit találok" effektus.

6.GYORSASÁG?!
Nagyban befolyásolja a teltségérzetünket az is ,hogy milyen gyorsan fogyasztjuk el az adott ételt. Amikor lehetőséged van rá lassíts, rágj lassabban ezzel nem csak hogy jobban eltelít majd az adott étel hanem az emésztésednek is jót teszel vele.
Ha lassabban eszel akkor az agyad “tudja” érzékelni az elfogyasztott étel mennyiségét, ezáltal megfelelő ütemben csökken a ghrelin az éhséget fokozó hormon szintje.
Ezzel el tudod kerülni azt , hogy túledd magad.

+1. KEVERÉS!
Ha már mindent próbáltál ,de még így sem érzed azt ,hogy tökéletes lenne számodra a zab.
Pedig magas vitamin és tápanyagtartalmának köszönhetően minden egészséges életmóddal foglalkozó felületen nem véletlenül az elsőszámú gabona.
Próbáld ki azt ,hogy a zabpehely mennyiséged felét valami más gabonával egészíted ki Pl: hajdina,hajdinapehely,zabkorpa,köles vagy bármi más, amit szeretsz.
Tehát ha a te zabpehely mennyiséged 50g akkor úgy készítsd , hogy 25g zab + 25g másmilyen gabona.
Ez az agyad számára is egy új kombináció és biztosan nem maradsz éhes utána.

Tudtad-e?
A zab alapból gluténmentes, csak ugye a keresztszennyeződés miatt tartalmazhat glutént.

A bejegyzés trackback címe:

https://traineralexa.blog.hu/api/trackback/id/tr2914786404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nadhi 2021.10.26. 21:46:52

Nagyon csalódott vagyok attól, hogy a reggeli zabkásám után már 1 órával még a vasszöget is megenném, akkora éhség tör rám. Főzők bele fehérjeport, teszek bele túrót és egy kávéskanál mogyoróvajat is.. semmi nem használ. Farkaséhes leszek tőle. Viszont egy sima, üres 2 tojásos rántottával elvagyok órákig, de azt már nagyon unom.
süti beállítások módosítása